Gehackte WordPress site herstellen

Opgeruimd staat netjes.

WordPress zelf en alle plugins en thema’s op je site evolueren snel. Het bijhouden en installeren van alle updates is tijdrovend. Heb je in alle hectiek nooit gedacht aan updates en loop je achter? Dan is het maar kwestie van tijd tot je gehackt wordt.

Hoe wordt je site gehackt?

De meeste hacks vinden plaats op websites waar oude versies van plugins, thema’s of WordPress zelf geïnstalleerd staan. Daarnaast is de 2de grootste oorzaak nog steeds het gebruik van onveilige wachtwoorden, of het herhaaldelijk gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor verschillende logins.

Waarom mijn website?

Wees gerust, het is helemaal niets persoonlijk en vaak willen ze ook geen informatie buit maken. Ze willen gewoon geld verdienen. Dat doen ze door je website door te linken naar malafide websites vol met reclame, spam te versturen naar alle accounts op je website of je site te “defacen” en met nieuwe informatie te vullen.

Mijn website is gehackt, wat nu?

Elke hack is anders. Doorgaans zijn het wel dezelfde locaties waar nieuwe bestanden worden geplaatst, maar alles dient grondig gecontroleerd te worden. Mijn ervaring leert dat sommige hacks, als ze snel worden vastgesteld, vaak oppervlakkig zijn. Maar laat je niet vangen, want alsnog moet je site grondig worden onderzocht. Het zelf proberen op te lossen en half werk leveren is af te raden, want je website blijft nog steeds gehackt.

Na het harde werk van een opruiming is het natuurlijk aan te raden om WordPress onderhoud af te nemen. Zo hou je de kans op een nieuwe hack zo klein mogelijk.

En nu? Direct actie ondernemen!

Een website die gehackt is moet snel onder handen worden genomen. Voorkom dat je site bezoekers doorgestuurd worden naar malafide websites of zelf last krijgen van malware op hun computer. Als je site een lange tijd gehackt is zal je site ook verdwijnen uit de zoekresultaten of zal Google je site bezoekers een rood waarschuwingsscherm tonen. Dat wil je koste wat kost vermijden!